AND THEN I WAS HEARING COLORS

SAX jazz restaurant

As a jazz restaurant lounge/bar, the space was designed with harmonious physical & visual interactions in mind. Dynamics & plays between the performers on stage and the various corners of the venue were essential. Thus, different seating areas, each with their particular functions, were created following a rather rational & cartesian process.

 

A formal dining area stretches down the entire left side wall, while an elongated bar takes over the entire facing wall. In the center, directly facing the stage, low-seating allows customers to enjoy the performance more intently, while high tables further back, catering for side conversations, are integrated into the library racks. And finally, 3 “love-bird cages”, surrounded by greenery, offer a more intimate & sensual experience, but are also considered the best seats in the house, as they enjoy a straight, unobstructed view of the entire space, while still maintaining a certain private cache.

Client | MetroLounge @saxbeirut

Location | Beirut Souks, Beirut Central District, Lebanon

Area | 700 sqm

Date of Completion | October 2017

Team | Tessa Sakhi, Tara Sakhi, Aman Slim

General Contractor | ACEC

Sub-Contractor | Joe Habchy

Mechanical Engineer | Sharingem

Electrical Engineer | Sharingem

Sound Engineer | Roger Bou Farhat

Landscape Architect | Roots

Photos | Ieva Saudargaite @ieva.saudargaite

WATCH SHORT-FILM, Vol. I of series, in collaboration with Cyril Aris.